Home » Pogledajte još » Pokupska dolina

Pokupska dolina

DSC_0164Pokuplje (izvorno Pokupje) – je dolinsko područje sliva rijeke Kupe u središnjoj Hrvatskoj. Okruženo je Žumberačkim gorjem sa sjeverozapada, Vukomeričkim goricama sa sjeveroistoka i Slunjskom krškom pločom sa jugozapada. Na ovom se području nalaze kulturno povijesne cjeline srednje i zapadne Hrvatske; Gorski Kotar, Žumberak, Kordun i Banovina. Prostor je to Panonske nizine, koji graniči sa Gorskim kotarom, Slovenijom i Kordunskim krasom.

 

 

Crtica iz povijesti

Pokupsko je područje bilo nastanjeno već u prapovijesti, pa se prema nalazištu u Lasinji naziva i Lasinjska kultura. U antičko je doba uz Kupu živjelo Ilirsko pleme Kolapiana, nakon kojih su tim prostorom zavladali Rimljani. Nakon doseljenja Hrvata u ranom srednjem vijeku Pokuplje se u XIII. stoljeću uz Sisačku županiju širi na teritorij Goričke i Gorske županije. Na tom su prostoru nastajala brojna feudalna vlastelinstva i trgovišta. Zahvaljujući važnim prometnicama koje spajaju Panonsku Hrvatsku sa Jadranom, uz rijeku Kupu je razvijen rekreacijski turizam i sportski ribolov. Rijeka Kupa je pogodna za vožnju kanuom i kajakom, a za ljetnih mjeseci spada u toplije rijeke.

Bogat život u Brežanima

DSC_0631-Edit-EditU Pokupskoj dolini se petnaestak kilometara od Karlovca nalazi selo Brežani. Oko 150 stanovnika u pedesetak kućanstava živi u ovom malom selu blizu rijeke Kupe i njene pritoke Utinje. Stanovništvo se bavi poljoprivredom i stočarstvom jer je kraj izuzetno bogat vegetacijom i  zemlja je kvalitetna.  Ambiciozno vodstvo  nogometnog kluba “NK Frankopan”  brine za mlade i uključuje ih u sportske aktivnosti. Kulturno umjetničko društvo Sv. Rok, čuva narodne običaje, pjesme i plesove te sudjeluju na smotrama folklora. Braniteljska udruga “Zelena polja” okuplja desetak branitelja u poljoprivrednim aktivnostima. Stručnjaci tvrtke NOMM bave se savjetovanjem i konzultacijom poljoprivrednika kako da osiguraju sredstva iz EU fondova za vlastite projekte. Djeca kojih u Brežanima svake godine ima sve više, pohađaju OŠ Skakavac do koje ih prevozi autobus.

DSC_0633Pokupska dolina je kraj kojeg odlikuje čist zrak, kvalitetna zemlja, nekad dno Panonskoga mora, i ljudi koji je obrađuju i žive za nju. Odlazak i opuštanje u usporenom ritmu kojeg diktira seoski život prava je terapija za sve željne mira i spokoja.

OPG Marinković Marin bavi se vinogradarstvom i ekološkim uzgojem i preradom voća ,OPG Prpić Diana bavi se ekološkim uzgojem jagoda i povrća te OPG Kusanić Ivica koji je najveća svinjogojska farma u Karlovačkoj županiji.